Nauka w Instytucie
Jednym z kierunków rozwoju naukowego pracowników Instytutu są badania ukierunkowane na rozwój technologii bazujących na odnawialnych źródłach energii, prace dotyczące technologii przetwarzania i przygotowania biomasy roślinnej do wykorzystania na cele energetyczne oraz prace badawcze dotyczące opracowywania nowych metod pomiarowych w tym metod bezinwazyjnych bazujących na analizie obrazu, prace związane z automatyzacją procesów produkcyjnych.
Profil badawczy katedry uzupełniają zagadnienia związane z technologiami utrwalania żywności. Prowadzone prace dotyczą głównie technologii związanych z suszeniem oraz rehydratacją produktów rolniczych. Prace poświęcone są głównie z badaniem i modelowaniem procesu suszenia i rehydratacji mających na celu minimalizację nakładów energetycznych procesu przy zachowaniu wymaganej jakości produktu. Prace prowadzone są z wykorzystaniem nowoczesnych aparatów matematycznych w tym bazujących na algorytmach genetycznych. W celu optymalizacji procesów produkcyjnych prowadzone są badania poświęcone wdrażaniu technologii nieinwazyjnego monitorowania przebiegu tych procesów. Prace badawcze prowadzone w katedrze ukierunkowane są również na opracowaniu i wdrażaniu innowacyjnych, bezinwazyjnych technologii umożliwiających ocenę jakości produktów bazujących na technikach wizyjnych i ultradzwiękowych.